Istoric

          Existenta unei scoli pe lânga biserica Sfântul Bartolomeu este atestata de un registru început în anul 1889. Cursurile se tineau în limba germana, în aripa nordica a cladirii. În anul 1900-1901, la scoala de pe lânga Biserica Sfântul Bartolomeu erau înscrisi 11 elevi români. În secolul al XIX-lea învatamântul în limba româna se extinde în toate localitatile din judetul Brasov. În 1939 s-a deschis o scoala primara pentru copiii români din cartierul Bartolomeu. Pâna atunci functionasera doua clase în incinta unei case particulare. Inaugurarea oficiala a scolii are loc în data de 6 noiembrie 1939, în prezenta primarului orasului. În aceasta scoala numita primara, apoi elementara, mai târziu Scoala Generala nr.10, apoi Scoala Generala nr. 25, iar din 1958 Scoala Generala nr. 14, se înscriu si frecventeaza cursurile, elevi ce locuiau în zona Barierei, Morii, pâna la marginea  orasului spre Stupini si Cristian.
         La început erau înscrisi 127 de elevi. Documentele arata faptul ca în data de 13 a lunii frecventa era destul de redusa, pentru ca elevilor le era teama sa nu fie ascultati sub semnul ghinionului.
Scoala a avut numeroase denumiri în timp:
– Scoala elementara nr. 10, Bartolomeu;
– Scoala elementara Mixta nr.10;
– Scoala de 7 ani mixta Nr. 25;
– Scoala de 7 ani nr. 14 Brasov;
– Scoala Generala de 8 ani nr. 14 Brasov.
         Scoala din Bartolomeu s-a extins mai ales prin contributia parintilor si prin actiuni de autogospodarire. Astfel din veniturile obtinute prin valorificarea viermilor de matase si prin voluntariat se construiesc si amenajeaza noi spatii de învatamânt. Din 1949-1950 populatia scolara creste. Între 1948-1975 se desfasoara cu succes alfabetizarea în cadrul proiectului „Scoala fara vârsta”. Între 1960-1963 se ridica cu ajutorul parintilor corpul de cladire A al Scolii Generale 14. Toti parintii au lucrat la ridicarea scolii în zilele lor libere. De aceea dupa parerea directorului din acea vreme, domnul Patrutiu Luca, scoala s-ar fi putut numi „Scoala zidita duminica”.
        Treptat efectivul scolii sporeste si apar corpurile de cladire B si C. Se diversifica programa scolara si se creeaza ateliere pentru disciplinele de specialitate. Astfel putem vorbi despre atelierul fetelor, despre sala de muzica sau despre sala de desen si arte plastice.
       În anii ’80 la scoala noastra cursurile s-au desfasurat în trei schimburi. Anii ’60 se caracterizeaza printr-o explozie demografica, lucru resimtit de scoala din cartierul Bartolomeu, devenit un cartier muncitoresc. Toti copiii erau scolarizati, iar profesorii raspundeau de frecventa elevilor la clasa, în caz contrar suportau amenzi. Nume mari dintre profesorii acestei perioade grea sunt: Seitabla Rustem, Condrovici Maria, Todea Florica, Târziman Elena, Radu Maria. Din punct de vedere functional, în perioada 1970-1990 scoala s-a înscris în intensa actiune de modernizare a învatamântului. În acesti ani în scoala au fost amenajate cabinete de specialitate: de limba româna, matematica, istorie, geografie, limbi straine. Între 1980-1984 au fost amenajate doua laboratoare, cel de biologie si cel de chimie. Au functionat si ateliere care au constituit baza de pregatire pentru activitatile practice. Atelierul de menaj – croitorie, de broderie si cusaturi nationale, cel de lacatuserie, mecanica si traforaj, apoi cu profil electrotehnic, au avut menirea  de a stârni si de a forma de timpuriu interesul fata de munca.
În anii ’90 au fost amenajate salile de sport si biblioteca. Respectul fata de scoala reiese din munca temeinica depusa de prof. Târziman Elena, cea care în perioada 1995-1999 a întocmit o monografie ampla a scolii. Este o lucrare ampla, cuprinzând o istorie a scolii brasovene, o marturie a evolutiei învatamântului din Brasov. În zilele noastre Scoala Gimnaziala nr. 14, este o institutie educationala competenta cu cadre didactice profesioniste si cu un corp de manageri care promoveaza calitatea în educatie si îmbunatatirea continua a ofertei educationale. Trecând prin toate schimbarile aduse de reforma de învatamânt, Scoala Gimnaziala  nr. 14,  ramâne o institutie care presteaza activitate educationala de calitate, unde elevul se afla în centrul atentiei.